REKLAM

Ustroń - väg nr 941

Direktsändning på juli 19, 2016
visningar

Beskrivning

Korsningar Ustroń Polana. Namnet Polana kommer från en glänta i skogen vid Vistula, där de första invånarna bosatte sig ("...12 zahradnikuw kterech mam na polanie ..." - från det första omnämnandet av Polana år 1607). Bosättningen tillhörde Mikolaj Rudzki, från vilken den köptes 1633 av hertiginnan Elisabeth Lucretia av Cieszyn. Senare var Polana en del av Ustroń Górny, som var en separat by fram till 1839, då Ustroń Górny och Ustroń Dolny slogs samman.

År 1792 grundades ett pappersbruk där av prins Albert Sasko-Cieszyński. En bit av den intilliggande ängen vid floden Vistula hörde till den, vilket var nödvändigt för att i solen bleka linnevävnader som sedan användes för att göra papper.

År 1837 flyttades pappersbruket nedför floden Vistula till Hermanice, där det var i drift med avbrott fram till 1933. Axlar och beslag för vagnar smiddes där. Hamrarna fick sin kraft från floden Młynówka som flöt genom den. År 1899 avvecklades smedjan i Polana och en vattenturbin installerades i byggnaden, som levererade el till smedjan i Ustroń och var i drift fram till 1960-talet. Förutom byggnaden för den tidigare pappersbrukssmedjan finns det också en vall på Mlynowka-floden med dammar, som gör det möjligt att reglera vattennivån i den konstgjorda vattenreservoaren som ligger bredvid och har en yta på 0,65 hektar.

Kartor
REKLAM
0 Kommentarer

Inloggning för att delta i diskussionen

REKLAM

Chatt

REKLAM
Skicka meddelanden endast till inloggade