REKLAM

Przeworsk

Direktsändning på maj 15, 2017
visningar

Beskrivning

Przeworsk - en stad i vojvodskapet Podkarpackie, i länet Przeworsk, i Rzeszowskie-bergen, vid floden Mleczka, vid den internationella vägen E40, tidigare säte för polska magnater.

Den privata adelsstaden grundades 1394 och låg på 1500-talet i den rutenska provinsen. Under åren 1975-1998 låg den i Przemysl-provinsen. Staden är medlem i Polska stadssammanslutningen.

Staden har 15 733 invånare (31 december 2010)[4]. Stadens skyddshelgon är Sankt Antonius av Padua.

Przeworsk nämns för första gången 1281. 1393 grundades staden i korsningen av viktiga handelsvägar, på platsen för ett tidigare ruthenska fäste. Tack vare många privilegier och inrättandet av ett rättsdistrikt 1470 blev Przeworsk det andra kommunala centrumet i Przemyśl-landet och var värd för adelsdomstolar. Under många år spelade staden en roll som ett viktigt centrum för det ekonomiska livet, främst inom hantverk (vävning) och handel. Många invasioner av tartariska, kosackiska, ryska och svenska arméer orsakade Przeworsks nedgång. Under 1800- och 1900-talen ökade stadens utveckling i samband med etableringen av Lubomirski entail estate (1825), byggandet av en sockerfabrik (1895) och en järnvägsknut.

Numera är Przeworsk ett lokalt service- och industricentrum samt en transportknutpunkt där viktiga kommunikationsvägar och tre järnvägslinjer korsar varandra. Staden är länets administrativa centrum - här finns bland annat distriktskontoret, distriktsdomstolen, distriktsåklagarämbetet, distriktspolisens högkvarter och den statliga brandkåren.

Det finns cirka 60 historiska byggnader i staden. De viktigaste är de gotiska befästa klostren: Bernardinerklostret (Sankt Barbarakyrkan) och huset av den heliga graven (basilika med kapellet av den heliga graven), stadshuset, det klassicistiska Lubomirski-palatset, barockklostret Daughters of Charity, Polens enda levande friluftsmuseum "Pastewnik".

Kartor
REKLAM
0 Kommentarer

Inloggning för att delta i diskussionen

REKLAM

Chatt

REKLAM
Skicka meddelanden endast till inloggade